Tıbbi Birimler
18 Mayıs 2022

Protetik Tedavi Kliniği

Dişlerdeki düzensizliklerin teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedavideki amaç; dişlerin düzgün bir şekilde sıralanması ve alt-üst çene arası kapanış bozukluklarının düzeltilmesidir. Dişlerin düzgün sıralanması ve kapanış bozukluğunun düzeltilmesi ile ısırma, çiğneme, diş temizliği ve konuşma kolaylaşır. Temizliğin kolaylaşmasıyla dişlerin ömrü uzar ve daha uzun yıllar kullanılması sağlanır. Ortodontik bozuklukların nedenlerinde kalıtımsal faktörlerin rolü olduğu gibi etken daha çok çevresel faktörlerdir. Yani ağız solunumu yapmak, parmak emmek, dudak veya dil emmek, tırnak ısırmak, kalem ısırmak, uzun süre biberon ve emzik kullanmak (4 yaşından sonra kalıcı iskeletsel bozukluklara yol açar), üflemeli bir çalgı çalmak… gibi alışkanlıklardan dolayı olabilir. Ayrıca çocuklarda sık görülen bademcik, geniz eti sorunları da zamanında müdehale edilmezse çene yüz sisteminde kalıcı bozukluklara neden olmaktadır. Genellikle dişsel bozuklukların tedavisi için ideal yaş süt dişlerinin değişiminin tamamlanmak üzere olduğu, köpek dişlerinin değişim zamanı olan 10-12 yaş civarıdır. Ancak bazı çeneleri ilgilendiren problemlerde ve kötü alışkanlıkların bırakılmasında erken tedavi büyük önem taşır. O yüzden fissür koruyucuların uygulandığı 6-7 yaş civarında diş hekiminizden bir ortodontist konsultasyonu mutlaka istemelisiniz. İlk ortodontik kontrol ortodontist tarafından sürekli dişlenmenin başladığı 6-7 yaşta yapılır. Ayrıca erişkin yaşlarda bile gerekli olan durumlarda protetik tedaviye yardım amaçlı veye estetik amaçlı ortodontik tedavi yapılabilir. Aktif ortodontik tedavi ortalama 1.5 –2 yıl sürer. Ancak zaman tedavinin şekline, hastanın yaşına, kooperasyonuna göre değişir. Daha kısa olduğu gibi daha da uzun olabilir. Kayıtlarınızın alınacağı ve braketlerinizin takılacağı ilk bir iki randevu bir saat kadar sürebilir. Daha sonraki randevularınız 3-4 haftada bir olacaktır ve braket kopması veya tel kırılması olmadığı sürece 15 dk ile yarım saat arasında sürer. Tedavi sürecinde çok çapraşıklık olan ağızlarda yer sağlamak amacı ile sürekli dişlerden çekim yapmak gerekebilir. Braketler dişinizin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve bu işlem sırasında ağrı olmaz. İlk takıldıkları birkaç günde dudak ve yanak içinde bazı yumuşak doku yaralanmaları yapabilir ama bu geçicidir. Ortodontik tedavi sırasında diş çürüme riski artar onun için de braketler arasında besin artığının birikmemesi çok önemlidir. Her yemek sonrası dişler ve braket araları mutlaka temizlenmelidir.

Hastanemizde implant uygulamasına 2016 Mart ayında başlanmış olup, aylık ortalama 100 implant uygulaması gerçekleştirilmektedir. İmplant tedavisi düşünen hasta öncelikle hastanemize müracaat ederek Polikliniklerimizde muayene olur. Bu aşamada hasta hekim tarafından bilgilendirilerek Protez ve Periodontoloji uzmanı hekimlerimize sevk edilir. Her iki branş hekiminin birlikte değerlendirmesi sonucu hastanın implant uygulamasına uygun olup/olmadığına karar verilerek hastaya gerekli bilgilendirme yapılır. Hastanemizde İmplant uygulaması Steril Ameliyathane koşullarında uzman ekip tarafından lokal anestezi ile yapılmaktadır.

Enfeksiyon Kontrol Birimi

Merkezi Sterilizasyon

Ameliyathane

Protez Klinikleri

Pedodonti Kliniği

Engelli Kliniği

Acil Klinikleri

Genel (entegre) Klinikler

DİŞ HEKİMLİĞİNDE RADYOLOJİ
Diş röntgeni ağızda dişlerin, kemik ve diş etlerinin birlikte görüntülendiği bir röntgendir. Diş hekiminin klinikte muayene ile görünmeyen kısımlarını göstermeye yarayan dişler yada çeneler ile ilgili problemleri teşhis etmesine yardımcı bir yöntemdir. Panoramik diş röntgeni ile başlangıç çürüklerinin tespiti, özellikle diş minesi sağlıklı gibi dursa da çürük dişlerin ya da diş eti çizgisinin arkasına gizlendiğinde, ağızdaki absenin hangi dişten kaynaklandığı, periodontal hastalıktan dolayı kemiğin zarar görmesi, dişlerdeki yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilir.
Panoramik Diş Röntgeni nedir ve ne amaçla kullanılır? Diş röntgeni dişlerin, kemik ve diş etlerinin klinikte muayene ile görünmeyen kısımlarını göstermeye yarayan bir resimdir.
Periapikal film nedir ve ne amaçla kullanılır? Radyolojik görüntüsü alınan dişin birebir boyutuna en yakın ve detaylı görüntüsünün elde edildiği küçük film çeşididir. Bite-Wing Filmi (Isırtma radyografisi) : Özellikle komşu dişler arasında oluşan arayüz çürüklerinin teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Çocuğumdan ne amaçla diş röntgeni çekiliyor? Diş röntgeni diş hekiminin dişler ya da çenelerle ilgili problemleri teşhis etmesine yardımcı bir yöntemdir. Örneğin ağız içi muayene ile sadece büyük çürükler teşhis edilebilirken, röntgenle başlangıç çürükleri tespit edilebilir. Ya da ağızdaki absenin hangi dişten kaynaklandığı, dişlerdeki yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilir.
Diş röntgeninin çocuğuma zararı var mıdır? Modern teknik ve metodlarla çekilen diş röntgeninden yayılan radyasyon minimal düzeydedir. Bu nedenle de diş röntgeninden yayılan radyasyonun çocuğa bir zararının olması söz konusu değildir. Aksine teşhis açısından röntgenden elde edilen fayda çok fazladır.

Fırat Semt Polikliniği

Eski Malatya Hizmet Birimi

Diş Protez Laboratuvar